مجموعهی «به من بگو چرا» نوشتهی «آرکدی لئوکوم» کتابهای محبوب من در دوران کودکی و نوجوانی بودند و اینکه جلد سومش را نداشتم یکی از بزرگترین حسرتهای آن دوران بود. و شما چه میدانید شهری که کتابفروشی ندارد، چه شهر پر از حسرتی است.
به زبانی که برای بچهی ۱۰-۱۲ قابل فهم باشد، در مورد پدیدههای علمی نوشته بود.ما سه جلدش را داشتیم جلد اول عنوانش بود جهانی که گراگرد ماست، جلد دوم نخستین پدیدهها و جلد چهارم دربارهی ساختههای دست بشر. چندین بار این کتابها را خوانده بودم، هم به صورت دورهای هم وقتی سوالی ذهن کنجکاو نوجوانیام را مشغول میکرد به عنوان کتاب مرجع میرفتم سراغشان.
وقتی رفتم دانشگاه بالاخره در کتابخانهی دانشگاه جلد سوم را یافتم، همینطور جلد پنج، شش، هفت و هشت و نهم را :) تصور نمیکردم بعد از ۴ شمارهی دیگر داشته باشد. اگر میدانستم چقدر بیشتر غصه میخوردم.
اما چه شد که به یاد «به من بگو چرا» افتادم؟ گفته بودم که زبان میخوانم و برای زبان آموزی سعی میکنم کتاب انگلیسی بخوانم و پادکست انگلیسی گوش کنم.
اما راستش را بخواهید اگر چه میخوانم و میشنوم اما کتابهای سطح بندی شده و پادکستهای آموزشی زبان را نمیپسندم. احساس میکنم با منابعی غیر واقعی طرف هستم، کتابی را خلاصه کردهاند تا به سطح من برسد و من و هم سطحهایم بتوانیم بخوانیم، و پادکستها را با لحنی ضبط کردهاند که متمتوجه واژههایی که ادا میکنند بشویم. و این چیزی نیست که در واقعیت وجود دارد. هر چند استفاده از آنها بیفایده نیست. اما انگار ادا در میآورند و این چنین چیزهایی چنگی به دل نمیزند.
با خودم گفتم در کنار کتابهای سطح بندی شده میشود کتابهای واقعی که برای کودکان و نوجوانان نوشته شده را بخوانم، هم کلمات و اصطلاحات پیچیدهای ندارند و هم واقعی و اصیلاند؛ هم با خواندشان کودک درونم را میکنم و هم چیزی یاد میگیرم.
چند وقت پیش کتابهای Welcome to Dead House و The Little Match Girl را خواندم و حالا با یکی دوستان danny the champion of the world را همخوانی میکنیم. خیلی هم عالیست.
و اما پادکست، مطمئن نبودم که آیا پادکستی برای کودکان وجود دارد یا نه، گوگل کردم دیدم تا دلتان بخواهد هست، الحق و الانصاف اینترنت بزرگترین نعمت است. از میان پادکستها چندتایی را انتخاب کردم که but why a podcast for curious kids حسابی به دلم نشسته است.
خانم جین لیدهولم سازندهی این پادکست از والدین میخواهد سوالات کودکان کنجکاوشان را برایش بفرستد و او بعد از یافتن جواب صحیح سوالات از کارشناسان مربوطه! پادکستی میسازد و به این سوالات پاسخ میدهد آن هم به زبان کودکانه.
چند اپیزودی که گوش کردهام. پاسخها کامل و دقیق بوده و سرسری از هیچ سوالی نگذشته، مثلا وقتی سایمون ۷ ساله از واشنگتن دی سی میپرسد که Why Are Boys Boys And Girls Girls? از Dr. Lori Racha از UVM Medical Center کمک گرفته تا به این سوال جواب درستی بدهد و جوابش کامل است و حتی در مورد مردها و زنهایی که حس نه و مردانه دارند حرف میزند، اطلاعاتی به بچهها میدهد که ما در سیستم آموزش و پرورش خودمان هرگز یاد نگرفتیم و نخواهیم گرفت.
این پادکست با سوالات بچگانهی دیگری مثل اینکه چرا قد پسرها بلندتره و یا چرا موی دخترها بلندتره حرف میزند و به همهی این سوالات جوابهای خوب و قانع کنندهای میدهد.
امروز به اپیزود دیگری گوش میکردم، How do bears sleep all winter? میبینید چه پادکست جذابی است؟ پیشنهاد میکنم به لیست پادکستهایتان اضافه کنید، این که برای کودکان ساخته شده است شنیدنش را راحت کرده است و سطح زبان انگلیسی نچندان خوبی مثل من هم میتوان از پس شنیدن و درکش بر بیاید.
درباره این سایت